Het weeshuis voor zonnepanelen

Word partner!

Word partner!

Stichting ZonNext

info@zonnext.nl

Solar Magazine: Marineterrein Amsterdam kiest voor tweedehands zonnepanelen

Gepubliceerd: 2 november 2023

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week een bijzonder project met geen nieuwe, maar tweedehandszonnepanelen.

Energiecoöperatie Zuiderlicht – een initiatief van woonbootbewoners aan de Amsterdamse Schinkel – nam eerder dit jaar het initiatief om 1.000 zonnepanelen te installeren op het Marineterrein Amsterdam. Het ligt op het stadseiland Kattenburg aan de oostkant van het centrum van Amsterdam, naast het Scheepvaartmuseum.

Defensie
De locatie kent een roemrijke geschiedenis en kende haar hoogtijdagen in de periode 1655-1790 toen Amsterdam nog de grootste haven ter wereld had. Anno nu wordt het terrein vooral gebruikt als testlocatie voor oplossingen op actuele vraagstukken.

Uiteindelijk moet het terrein plaats gaan bieden aan ongeveer 800 woningen en een nieuwe kazerne voor Defensie. Bovendien gaan diverse gebouwen plaatsmaken voor een ruimer opgezet stadspark. Om die reden was Energiecoöperatie Zuiderlicht niet op zoek naar nieuwe zonnepanelen, maar naar bestaande zonnepanelen.

Gebouw 027
‘Op een gebouw dat je over een paar jaar sloopt, leg je geen nieuwe zonnepanelen’, aldus de coöperatie. ‘Daarmee kom je nooit uit de kosten. Met tweedehandszonnepanelen lukt dat ons wel. De stroom gaat voor 18 tot 20 eurocent per kilowattuur naar het Marineterrein, een prima prijs in deze tijden en bovendien worden tijdelijke daken zo tóch benut.’

De bedrijven gevestigd in gebouw 027, waaronder Brouwerij Homeland, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het AMS Institute, wilden bovendien al langer zonnepanelen op het dak.

ZonNext
Via ZonNext – een weeshuis voor het hergebruik van zonnepanelen – wist de energiecoöperatie 1.100 oudere zonnepanelen op de kop te tikken. Daarvan bleken er 800 goed genoeg voor een tweede leven. Omdat het zonde is om de beschikbare ruimte die op het dak nog over is niet te gebruiken, zijn nog 100 nieuwere en grotere tweedehandszonnepanelen bijgeplaatst. De afgekeurde 300 zonnepanelen zijn uit elkaar gehaald en zo ver mogelijk gerecycled.

Projectleider Jasper Klapwijk, ontwikkelaar bij Zuiderlicht: ‘In Nederland worden veel zonnepanelen voor het einde van hun levensduur vervangen door nieuwe en betere varianten. Oude zonnepanelen wekken nog steeds duurzame stroom op en zo wordt het tijdelijke dak toch goed benut. Begin dit jaar kwamen AMS Institute en de AHK met het verzoek en 8 maanden later ligt het hele dak vol met zonnepanelen. Zonder het enorme enthousiasme van Bureau Marineterrein en alle betrokken vrijwilligers van Zuiderlicht was het niet zo snel gelukt.’

De zonnepanelen van rioolwaterzuiveringsinstallatie Marineterrein Amsterdam in cijfers

Aantal zonnepanelen: 800 stuks

Bijzonderheden: Energiecoöperatie Zuiderlicht heeft gekozen voor tweedehandszonnepanelen die door jongeren uit Amsterdam-Zuidoost zijn geïnstalleerd onder leiding van installateur Dave van Dongen van IkWilSchoneEnergie. De jongeren leren via Frostudio, een jong bedrijf uit Zuidoost dat jongeren uit de buurt leerwerktrajecten aanbiedt, om uiteindelijk zelfstandig zonnepanelen te installeren.

Laatste nieuws

Contact met ZonNext Contact met ZonNext
Direct contact

Zet hier de eerste stap om de energietransitie te bevorderen! Laat hier uw gegevens achter, dan neemt ZonNext binnen drie werkdagen contact met u op.

Partner worden
Terug naar de pagina