Het weeshuis voor zonnepanelen

Word partner!

Word partner!

Stichting ZonNext

info@zonnext.nl

Stichting ZonNext

Snel naar

Het aantal zonnepanelen groeit snel. Nederlanders vervangen steeds vaker een oude generatie zonnepanelen door panelen met een hoger vermogen. Dit vanwege de hogere energiebehoefte. Zonde, vinden wij bij ZonNext. Zonnepanelen kennen namelijk een lange levensduur en kunnen enkel laagwaardig worden ‘gerecycled’. Daarom geeft Stichting ZonNext gebruikte en restpartijen zonnepanelen een nieuwe maatschappelijke bestemming. Deze panelen herkeuren wij en geven hun een mooie bestemming. Zo belanden panelen niet onnodig op een afvalhoop.

Stichting ZonNext heeft als doel om circulair en sociaal gedachtegoed in de energietransitie te bevorderen. Door de laatste Wattpiek uit elk zonnepaneel te halen, gaan wij onnodige e-waste tegen, halen het maximale uit de waardevolle materialen in zonnepanelen en vergroten zo de efficiëntie (en ethiek) van zonnepanelen en de energietransitie.

Door hergebruik van zonnepanelen te stimuleren draagt Stichting ZonNext bij aan het verminderen van het groeiende probleem van elektronisch afval, het bevorderen van circulariteit en het vergroten van de sociale waarde van zonnepanelen binnen de Nederlandse samenleving.

Wij ontwikkelen actief een rol voor hergebruik in de Solar markt. Een andere manier van denken. Stilstaan bij de waarde die in zonnepanelen zit, die hun levensduur nog (lang) niet uitgelegen hebben.

Team

Niels van Olffen

Niels van Olffen

Directeur

Yuri Pelser

Yuri Pelser

Partner manager

Roebyem Anders

Roebyem Anders

Oprichtster en bestuurslid

Henk Bos

Henk Bos

Voorzitter bestuur

Rens Barendregt

Rens Barendregt

Bestuurslid

Mogelijk door samenwerking met sociale partners

Mogelijk door samenwerking met sociale partners

Om zo veel mogelijk hergebruik te faciliteren ging ZonNext een partnership met WEEE Nederland. Deze organisatie haalt herbruikbare panelen op in Apeldoorn, als onderdeel van de producentenverantwoordelijkheid.

Refurn keurt vervolgens de panelen goed, die voor hergebruik in aanmerking komen. Dit is een sociale onderneming en uitvoeringsorganisatie, in samenwerking met WEEE Nederland. Refurn is als enige in Nederland WEEELABEX Re-use gecertificeerd voor zonnepanelen. Voor het uitvoeren van deze keuringen worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet en opgeleid. Refurn is PSO trede 3 – 30+ gecertificeerd.

Na de keuring stellen zij een rapport op, waarin onder andere de leeftijd, staat en Wp-capaciteit van het panelen geregistreerd wordt. In dit rapport wordt meer informatie geboden dan bij nieuwe zonnepanelen, die meestal steekproefsgewijs getest worden. Afnemers van de refurbished zonnepanelen weten zo bij elk gekocht zonnepaneel precies wat zij in huis halen.

Ambassadeurs

Jaqueline Cramer

Jaqueline Cramer

Marjan Minnesma

Marjan Minnesma

Mede mogelijk gemaakt door

Veelgestelde
vragen

Wat als mijn zonnepanelen niet goed meer zijn en dus niet door de test komen?

Uiteindelijk zal elk zonnepaneel het échte eind van zijn levensduur bereiken. Of een zonnepaneel is (niet altijd zichtbaar) onherstelbaar beschadigd. Deze panelen komen dan bij Stichting OPEN terecht en worden gerecycled. Momenteel is er geen hoogwaardige recycling van zonnepanelen in Nederland. Het Fair Solar Netwerk (onderdeel van ZonNext) zet zich in om hier verandering in te brengen. Ook andere initiatieven in Nederland zijn bezig om hoogwaardige recycling te realiseren, met terugwinning van de waardevolle grondstoffen uit zonnepanelen in Nederland.

Verzorgt ZonNext ook (de)montage van zonnepanelen?

Nee, dit verzorgen wij helaas niet. Wij zijn leverancier van gekeurde hergebruikte zonnepanelen en geen installatiepartij. Er is dus altijd een installatiepartner nodig om een project te realiseren. Wij stemmen rechtstreeks met de installateur de behoefte af voor het komen tot een kwalitatief hoogwaardige installatie.

En, ondanks dat wij zelf niet demonteren, zijn wij natuurlijk wel flexibel. Zo halen wij graag de gedemonteerde zonnepanelen op, in samenwerking met de frequente ophaalrouter van onze partners door Nederland heen.

Ik weet een goede bestemming, wat moet ik doen?

Neem contact met ons op! Geef hierbij aan waarom deze bestemming maatschappelijke waarde heeft. Wij komen graag in contact met de betrokken installateur van het project, om met elkaar tot een goed project te komen.

Is ZonNext een commercieel bedrijf?

ZonNext is een stichting en heeft daarmee geen winstdoelstelling. Wij werken kostendekkend. Ons doel is om de refurbished zonnepanelen aan te bieden bij maatschappelijk doelen, tegen zo laag mogelijke kosten. Dit doen wij door kosten voor reiniging en herkeuring door te berekenen en een kleine opslag per zonnepaneel toe te voegen. Dit om de kosten van onze stichting te dekken.

Word partner

Maak ook impact en geef uw panelen een nieuwe maatschappelijke bestemming.

Niels Yuri

Direct contact

Hebt u behoefte aan meer informatie? Stuur ons een mailtje en we nemen contact op.

Contact met ZonNext Contact met ZonNext
Direct contact

Zet hier de eerste stap om de energietransitie te bevorderen! Laat hier uw gegevens achter, dan neemt ZonNext binnen drie werkdagen contact met u op.

Partner worden
Terug naar de pagina